Tips

Wat is de Rapley eetmethode en waarom ik groot fan ben

Djazz aan de avocado

Wat is de Rapley-methode:

De Rapley methode wordt vaak gecombineerd met of toegepast na een borstvoedingsperiode van 6 maanden (het kan ook zeker met kunstvoeding gecombineerd worden!). Het komt er kort gezegd op neer dat je kind direct begint met het zélf eten (met de handen) van vast voedsel in stukken en je het eten niet pureert, prakt of heel fijn snijdt.

Vaak blijft de melkvoeding (borst of kunst) de hoofdvoeding tot de leeftijd van ongeveer één jaar en is Rapley aanvullend. Afhankelijk van het tempo, de behoeftes en wensen van jouw kindje verschuift de verhouding langzaam steeds meer naar het vaste voedsel.

Het kind mag alles eten, behalve suiker, zout en honing.

Waarom de Rapley methode*:

 • Het ontdekken is het allerbelangrijkste doel bij de Rapley-methode.
 • Zelfcontrole staat centraal. De baby/het kind is de baas en bepaalt zelf het tempo, de hoeveelheid en zijn voorkeurssmaken. Al heel vroeg ontstaat bij kinderen de behoefte aan (zelf)controle. Daarom zijn zowel slapen als eten regelmatig lastige aspecten in de opvoeding, dit zijn namelijk zaken waar een kind controle op kan uitoefenen. De behoefte aan (zelf)controle is een heel normaal proces in de ontwikkeling en met de Rapley-methode kom je hier (ruimschoots) aan tegemoet. Daarbij voorkom je vaak een heleboel eet-controle-leed. Het verminderd strijd.
 • Het verminderd de kans op overgewicht
 • De kans is groot dat je kind later meer verschillende dingen lust
 • De kans is groot de je kind later meer gezond eet
 • Deze kinderen zijn vaak avontuurlijker en durven meer te proberen
 • Het is een goede oefening voor de fijne motoriek. Kinderen die eten volgens de Rapley-methode hebben vlot een goede pincetgreep. Daarnaast bevordert het de oog-hand coördinatie.

*De voordelen zijn bewezen in grootschalig wetenschappelijk onderzoek (bekijk hier http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2047-6310.2013.00207.x/full  de studie van A. Brown, 2013)

Wanneer begin je?

Je kunt beginnen rond de leeftijd van 6 maanden. Zelf zou ik niet eerder starten, omdat er redelijk wat onderzoeken zijn die wijzen op mogelijk versterking van voedselovergevoeligheden en eczeemreacties wanneer je eerder begint. De darmen zijn bij 6 maanden voldoende gerijpt, het kindje kan (redelijk) rechtop zitten en interesse voor het willen imiteren begint nu te ontstaan.

Djazz aan de brocolli. In de beginfase nog alles heel puur en simpel.

Mythes/fabels rondom de Rapley-methode:

 • Fabel 1: het kind zou zich eerder verslikken in vast voedsel. Vooral voor oma’s en sommige gastouders is dit een reden om een angst te hebben en dit tijdens de oppasdag niet te durven/willen. Onjuist, baby’s/kinderen verslikken zich juist eerder in vloeibaar/gepureerd voedsel dan in vast voedsel!
 • Fabel 2: je kan het pas inzetten als het kind volledig zelf kan zitten. Onjuist, ondanks dat kinderen vaak een heel eind zijn met zelfstandig zitten rond de 6 maanden, kan het overgrote deel nog niet volledig stabiel zitten. Een wippertje of stoeltje waarbij het kind ondersteund wordt en redelijk rechtop zet, voldoet ook al prima!
 • Fabel 3: het zou zorgen voor meer darmkrampen. Onjuist, veel soorten voedsel buiten melk om kunnen darmkrampen veroorzaken in de beginperiode, bij stukken is dit niet meer of eerder dan bij gepureerd of geprakt voedsel. Biedt in de begin periode altijd maar 1 soort voedsel aan en probeer dit minimaal 3 dagen achter elkaar om te ontdekken of er een overgevoeligheid voor dit eten is.
 • Fabel 4: het is de knoeiboel niet waard. Dat het een knoeiboel wordt kan ik niet als onjuist aanmerken, want dat zal het zeker worden. Op het begin moest ik daar zelf ook aan wennen en mijn vriend – de meest opgeruimde van ons twee – nóg veel meer. Toch is het zien van hoe je kindje het eten ontdekt, er mee speelt, probeert en geniet dit absoluut waard. Vanaf de leeftijd van ongeveer één jaar beland er hier overigens nog maar weinig op de grond en eten doen we in zijn romper zodat er geen onuitwasbare vlekken en bergen met was ontstaan.
 • Fabel 5: het is voedselverspilling. In deze redeneerwijze kan ik ergens inkomen, op het begin gaat er immers meer op de grond dan naar binnen en dat kan in sommige gevallen best een lange tijd aanhouden. Maar ik ben er van overtuigd dat over de lange termijn gezien je juist effectiever met eten kan omgaan doordat je kind beter kan aangeven hoeveel hij/zij wenst.

Waarom wij (ik, mijn vriend én natuurlijk ons zoontje) groot fan zijn van de Rapley-methode:

Ons zoontje is als ik dit schrijf 2 jaar en een maand. Djazz is een fantastisch goede eter. Bereid alles te proberen. Eet alle soorten groenten. Heeft duidelijke voorkeuren. Lust bijna alles.
Eten is bij ons aan tafel een feestje. Er kan gewoon gezellig gekletst worden, er hoeft 0,0 aandacht uit te gaan naar eetstrijd.
Djazz helpt vaak bij de bereiding, hoewel dit de laatste tijd wat minder zijn aandacht heeft.
De eerste maanden zorgde het eten één grote bende, hij zat vaak van top tot teen onder het voedsel. Smeerde het in zijn oren, haren en tussen zijn tenen. Het zat op de vloer, op de stoel en op ons als ouders. Maar allemaal puur ontdekkingsgericht, spelenderwijs en zeker niet terug te schrijven op ‘lastig’ gedrag.
Mijn vriend had wat moeite met de ‘rotzooi’ op het begin (hij is de meest opgeruimde van ons twee 😉 ), maar inmiddels met twee jaar is Djazz een redelijk nette eter!
In de beginperiode lag er meer op de grond dan dat er in zijn mondje kwam, maar dit zie je langzaam verschuiven naar steeds meer in zijn mond en steeds minder op de grond.

Je moet er op het begin echt even doorheen om álles toe te laten rondom het eten. Ook hierin zullen kinderen grenzen opzoeken zoals bij de ontwikkeling hoort, negeer dit. Ook Djazz zoekt af en toe de grens (voornamelijk met het omgooien van drinken omdat ik dit niet kan negeren en dat weet hij). Wil het kind niet eten? Prima, dan eet het niet. Géén druk op eten is echt de sleutel naar een goede eter.

Ik vind het heerlijk om hem te zien ontdekken, genieten, voelen en proberen.

 

Previous Post

You Might Also Like