Voordelen borstvoeding

De voordelen van het geven van borstvoeding

 

Sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkelingsvoordelen voor de baby:

 • Je komt tegemoet aan de emotionele behoeftes van je kind
  Borstvoeding is meer dan alleen voedsel. De emotionele band tussen moeder en baby wordt erdoor versterkt en het zorgt voor warmte, liefde en genegenheid. Je komt tegemoet aan de emotionele behoeftes van je kind en daarmee bevorder je de sociaal-emotionele ontwikkeling op positieve wijze. Een voedende moeder heeft beduidend meer prolactine in haar lichaam. Dit hormoon bevordert de zorgzaamheid en wordt daarom ook wel het zorghormoon genoemd.
 • Het stimuleert de hechting tussen moeder en kind
  Het geven van borstvoeding zorgt er voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt in het lichaam van de moeder, bekend is dat dit hormoon zorgt voor de ontwikkeling van moederlijk gedrag en de hechting, hetgeen je kindje voelt.
 • Een hogere intelligentie en een beter probleemoplossingsvermogen
  Moedermelk heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen die minimaal 6 maanden borstvoeding krijgen hebben significant hogere cognitieve vermogens dan kinderen grootgebracht op flesvoeding (een hoger IQ).
 • Het is een kalmeringsmiddel
  Borstvoeding bevat een natuurlijk kalmeringsmiddel. Kind overstuur? Even aan de borst doet wonderen. Wanneer je voed tot de leeftijd van twee jaar is de berucht ‘terrible two’ minder heftig.
 • Het is een natuurlijke pijnstiller
  Natuurlijke pijnstiller voor baby’s. Moedermelk bevat daadwerkelijk stoffen die pijnstillend werken (endorfinen). Daarnaast is het opmerkelijk hoeveel troost er uitgaat van het liggen in de armen en het zuigen aan de borst. Heel wat verdriet om builen en schaafwondjes is à la minute verdwenen met een momentje drinken aan de borst.
 • Minder kans op spraak- en taalproblemen door een beter ontwikkelde mondmotoriek
  Bij het drinken aan de borst worden er veel meer mondspieren gebruikt, daarbij moeten de mondspieren veel harder werken. Goed getrainde mondspieren zorgen er voor dat de spraak- en taalontwikkeling beter op gang komt.
  Tong-duw problemen ontstaan vaak bij fles gevoede baby’s, omdat zij met hun tong proberen de melkstroom uit de kunstmatige speen af te remmen. Dit kan tot spraakproblemen leiden, maar ook tot ademen door de mond, lipbijten, tandvleesproblemen en een onaantrekkelijke aanblik.
 • Beter ontwikkelde sociale vaardigheden
  Bewezen significant betere sociale vaardigheden als gevolg van alle bovenstaande punten.

Gezondheidsvoordelen voor de baby:

 • De voedingsstoffen in borstvoeding passen zich per dag en zelfs per voeding precies aan, aan de behoeften jouw kind
  Moedermelk bevat alles dat je baby nodig heeft: eiwitten, vetten, lactose, vitaminen, ijzer, mineralen, water en enzymen. Borstvoeding past zich precies aan, aan de behoeftes van jouw kindje. De moedermelk die gegeven wordt aan een te vroeg (prematuur) geboren kindje bevat in de gehele eerste maand vergelijkbare samenstelling als de colostrum die bij een voldragen baby alleen in de eerste dagen aanwezig is. Borstvoeding bevat altijd de juiste hoeveelheid vet, proteïnes, en koolhydraten. Dit past zich aan van voeding tot voeding. Ook wanneer je kindje ziek is, past de voeding zich hierop aan, bijvoorbeeld als je kind minder vaste voeding wil eten wordt het vetter en de hoeveelheid antistoffen neemt toe. Bij een baby met luchtweginfecties kan kunstvoeding zorgen voor nog meer slijmontwikkeling. Moedermelk zorgt niet voor een verhoging van de slijmproductie; het bevat antistoffen tegen luchtweginfecties en is goed verteerbaar.
 • Moedermelk helpt om meconium (de eerste teerachtige ontlasting) uit het lichaam van de baby te verdrijven
  Dit geeft de eerste aanzet tot het optimaal ontwikkelen van een goede darmflora. Maar ook in de gehele periode van borstvoeding daarna bevat moedermelk stoffen die voorkomen dat schadelijke bacteriën in de ingewanden groeien en darminfecties en diarree veroorzaken.
 • Borstvoeding is verzachtend voor de darmen
  Daar waar kunstvoeding juist irriterend kan zijn.
 • Borstvoeding bevat immuniteiten tegen ziektes
  En helpt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem, flesvoeding bevat dit niet. In moedermelk zit Immunoglobuline A, afgekort IgA genoemd. Dit is een ontstekingsremmende en ziektewerende stof.
 • Moedermelk is beter verteerbaar
  Moedermelk is beter verteerbaar in de maag van de baby door een enzym in moedermelk dat flesvoeding niet heeft. Koemelk, hetgeen meestal als basisproduct wordt gebruikt bij flesvoeding, bevat welliswaar meer eitwitten dan moedermelk maar het grootste deel daarvan wordt niet opgenomen en als afvalstof door het lichaam gevoerd. Bij moedermelk worden de eiwitten, evenals het ijzer en zink in moedermelk, beter geabsorbeerd.
 • Het helpt bewezen bij de voorkoming van heel veel ziektes op latere leeftijd
  Namelijk: Colitus Ulserosa, de ziekte van Crohn, Diabetes type 1 en 2, borstkanker, diverse typen kanker, middenoorontstekingen, luchtweginfecties, eczeem, astma, obesitas of zwaarlijvigheid, hartaandoeningen, hersenvliesontsteking, osteoporose en reuma.
 • Het zorgt voor een betere visuele ontwikkeling
  En daarmee scherper gezichtsvermogen.
 • Het verminderd de kans op wiegendood
 • Het verhoogt de effectiviteit van vaccinaties
 • Goed voor de kaak- en mondontwikkeling
  Baby’s moeten 60x meer moeite doen dan bij flesvoeding.
 • Betere en gezondere huid
  Ook wanneer er niet eens perse sprake is van eczeem, hebben borstgevoede baby’s een significant betere huid. Leuke tip: giet een beetje borstvoeding in het babybadje voor een nog zachtere babyhuid.
 • Het bevordert genezing van brand-, schaaf- of krabwondjes of oogontsteking (smeren).
  Smeer een paar keer per dag een beetje borstvoeding op de wond of ontsteking en het helpt echt.
 • Borstvoeding helpt de baby om in slaap te vallen
  Borstvoeding bevat de stof melatonine, een stofje waardoor je sneller in slaap valt.

Gezondheidsvoordelen voor de moeder:

 • Het resulteert uiteindelijk in een plattere buik
  Het geven van borstvoeding zorgt ervoor dat de baarmoeder (die tot 20x groter is geworden) sneller zal krimpen tot het formaat van voor de zwangerschap. De baarmoeder van de niet borstvoedende moeder zal altijd iets meer vergroot (en dus iets meer zichtbaar) blijven.
 • Het helpt ter voorkoming van bloedingen
  Het geven van borstvoeding helpt bij het voorkomen van bloedingen in de periode na de bevalling.
 • Het helpt bij gewichtsverlies
  Het helpt de moeder om gewicht te verliezen na de zwangerschap. Borstvoeding vereist gemiddelde 500 extra calorieën per dag.
  Mijn ervaring: in mijn geval ging het afvallen van de borstvoeding zelfs iets te hard. Ik vergat wel is te eten door het drukke leven met een baby en de kilo’s vlogen er zo hard af dat ik naar ondergewicht neigde. Na circa 6 maanden stabiliseerde dit en nu ben ik al een maand of 7 stabiel in gewicht. Ik eet alles waar ik zin in heb en kom geen gram aan naast het geven van borstvoeding, maar val gelukkig ook niet meer af.
 • Het vermindert de kans op bepaalde type kanker
  Namelijk de vermindering van de kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker bij de moeder.
 • Het vermindert de verdere ontwikkeling van endometriose.
  Baarmoederslijm dat ongewenst buiten de baarmoeder zit met de daarbij komende klachten.
 • Het is voordelig voor moeder met diabetes type 1
  Moeder met diabetes type 1 die borstvoeding geven hebben minder insuline nodig.
 • Je wordt een lange tijd niet ongesteld
  Let op: je kunt er niet zonder meer vanuit gaan dat het ook dient als anticonceptiemiddel. In veel gevallen bij voldoende legingen (minstens 6) zal borstvoeding minimaal de eerste 8 maanden wel als anticonceptie werken, maar hier kan je niet vanuit gaan omdat het geen 100% zekerheid biedt.
 • Het werkt als kalmeringsmiddel voor de moeder
  Er zit een stofje in borstvoeding dat niet alleen kalmerend werkt voor de baby maar ook voor de moeder. Een voordeel van kolven op het werk: ook dan komt het stofje vrij wat stressvermindering op het werk kan opleveren.
 • Het werkt als natuurlijk slaapmiddel voor de moeder
  Moedermelk bevat het hormoon cholecystokinine (CCK). Dit zorgt ervoor dat zowel de moeder als de baby zich slaperig gaan voelen.
 • Het geeft een zelfvertrouwen boost voor de mama
  Niets is fijner dan naar je kindje kijken en beseffen dat hij het zo goed doet op jouw eigen melk. Dit is niet zomaar een leuk ‘bijverschijnsel’. Meer zelfvertrouwen en gevoel van welzijn zorgt op zijn beurt weer voor een betere band tussen moeder en kind.

Overige voordelen:

 • Altijd klaar op elk moment van de dag, waar je ook bent
 • Moedermelk heeft direct exact de juiste temperatuur
 • Moedermelk is schoon en vrij van bacteriën.
  Het houdt zelfs bacteriën op afstand en dood ze.
 • Je kind is minder vaak ziek, dus:
  Hierdoor hoef je minder te kampen met alle gevolgen die een ziek kind met zich meebrengt zoals onrust, minder vaak onverwachts naar huis of ongewenst vrije dagen opnemen vanwege een ziek kind, minder vaak naar de dokter, je wordt zelf minder snel aangestoken door alle ziektekiemen waar een kind mee te maken krijgt op de opvang.
 • Borstvoeding smaakt lekkerder voor de baby namelijk zoet en licht
  Kunstvoeding smaakt meer degerig, flauw en zwaar.
 • Moedermelk is bedoeld voor mensenbaby’s. Koemelk is bedoeld voor kalfjes.
  Menselijke melk bevat eiwitten, vetten en koolhydraten in totaal andere verhoudingen dan koemelk. Koemelk is bedoeld om een kalf snel in gewicht te laten toenemen, heel hard te laten groeien en de hersenfunctie slechts zo veel te laten ontwikkelen als voor een rund nodig is. De natuurlijke hormonen in koemelk zijn toegespitst op koeien, niet op mensen. Het feit dat mensen überhaupt melk van een andere diersoort kunnen drinken is eigenlijk verbazingwekkend als je er goed over nadenkt. Moedermelk is bedoeld voor mensenbaby’s. Kalfjes zouden het er waarschijnlijk niet goed op doen. Moedermelk is bedoeld voor een goede hersenontwikkeling en om te zorgen voor een geleidelijke fysieke groei.
 • Luiers ruiken milder
 • Baby’s wennen al via de borstvoeding aan de smaak van eten
  De smaak van de melk wordt gevormd door wat de moeder eet. Ze raken op die manier al gewend aan de smaak van het eten wat in het gezin veel gegeten wordt.
 • Nachtvoedingen zijn eenvoudiger
  Je hoeft er niet uit om de voeding op te warmen en de baby hoeft niet te wachten.

No Comments

Laat een reactie achter