Tepelkloven

Tepelkloven doen pijn, héél veel pijn. Het is dan ook de voornaamste reden dat vrouwen stoppen met borstvoeding geven, wat bijna nog begrijpelijk is ook, want de pijn kan onhoudbaar zijn.
Toch is mijn belangrijkste tip: bijt er doorheen, het wordt beter, echt! Tepelkloven doen zich meestal alleen voor in de eerste weken. Met onderstaande tips worstel je je door de eerste tepelkloven heen en je zult merken dat er na enige tijd geen kloofje meer te vinden is. Je tepels wennen en je heb het allergrootste obstakel van de borstvoeding overwonnen.
Mijn ervaring: ook ik heb in het begin flink last gehad van tepelkloven. Na af en toe een flink pijnlijke kloof zagen mijn tepels er na 3 weken puntgaaf uit, maar de pijn bleef. Steken, alsof er allemaal kleine mesjes in staken tijdens het drinken. Je bindweefsel moet oprekken, dat was de oorzaak. Dat wist ik toen helaas nog niet en het enige dat ik las op internet was dat je niet goed aan zou leggen. Ik nam mijzelf dit kwalijk en stond op het punt te stoppen zó’n pijn deed het. Toch merkte ik dat het elke dag wat beter ging en depijn verdween echt. Ik heb mij rot gesmeerd met lanoline (purelan van Medela), dit helpt top! In de begin periode heb ik 2 keer mijn tepels 24 uur rust gegeven doormiddel van kolven omdat ik het echt niet meer hield. Dit is ook een goede tip, kolven is een stuk minder pijnlijk bij kolven dan live drinken en binnen 24 uur is het belangrijkste genezingsproces goed gestart zonder dat je kindje het open kan drinken.

Wat zijn tepelkloven:

 • Je heb duidelijke tepelbeschadigingen zoals scheurtjes, wondjes en/of korstjes.
 • Je tepels blijven pijnlijk gedurende de héle voeding of wordt zelfs erger gedurende de voeding.
 • Je ziet op tegen het geven van borstvoeding door de pijn.

Oorzaken van tepelkloven:

 • Je tepels moeten nog wennen aan het geven van borstvoeding, veel vrouwen hebben er last van in de eerste weken. Geef het tijd maar kijk ondertussen ook zeker onderstaande oorzaken na of je daar iets aan kunt veranderen.
 • Je baby hapt niet goed aan
 • De houding van de baby aan de borst klopt niet helemaal
 • Je eigen houding klopt niet helemaal
 • Spruw / Candida, een schimmelinfectie. Dit klinkt heftiger dan het is, veel vrouwen hebben dit in hun lichaam zitten en het laait op onder bepaalde omstandigheden zoals vermoeidheid, hormonen en een slechte weerstand. Dit komt vaak voor in de vagina maar zoals veel mensen niet weten óók in de tepels. Zie kopje spruw voor meer info.

Tepelkloven voorkomen en behandelen:

 • Zorg dat je kleintje goed aanhapt. Dit doe je door je kindje op het moment dat het mondje op zijn verst open is, rustig maar stevig tussen de schouderbladen (niet op het achterhoofdje duwen!) tegen je borst aan te duwen. Opent je kindje niet vanzelf zijn/haar mondje wijd open? Dan kan je dit stimuleren door over het gleufje boven de lip van boven naar beneden te wrijven of met je tepel over dit gleufje te wrijven (dit laatste heeft als voordeel dat je kindje al zo dichtbij mogelijk is). Begin met het neusje van je kindje ter hoogte van jouw tepel en laat het naar boven happen.
 • Zorg dat de houding van je kleintje klopt. In een rechte lijn.
 • Zorg dat de houding van jezelf klopt. Ga in een rechte, comfortabele stoel zitten of rechtop op de bank (niet op bed!).
 • Blijft een goede houding van je kleintje en jouzelf lastig? Voed dan is liggend. Dit heeft mij absoluut geholpen op het begin om te focussen op het goed aanhappen, zodat je even niet hoeft te focussen op de houding. Leg één arm onder je hoofd en ga op je zij liggen, leg je kindje met zijn neusje/mond ter hoogte van je tepel en laat aanhappen.
 • Smeer (preventief) met lanoline. Lanoline is niet schadelijk voor je kindje en hoef je er niet af te vegen bij de volgende voeding, juist niet, laat het gewoon zitten. Smeer het dik uit.
  Mijn ervaring: Purelan van Medela werkt geweldig. Ik smeerde in de begin periode circa 3 keer per dag. Het is wat harde creme bij kamertemperatuur, dus ga er even op zitten met één bil tijdens de voeding en je kan het mooi vloeibaar smeren.
 • Gebruik eventueel hydrogel pads. Zoogkompressen met verzachtende werking.

  Hydro-gelpads ter verzachting

 • Vochtige wondgenezing is het beste. Gebruik Lanoline en/of smeer wat borstvoedingsmelk na de voeding uit over je tepel.
 • Doen de tepelkloven pijn door de wrijving van je bh? Gebruik dan eventueel borstschelpen om wrijving te voorkomen. Extra dikke zoogkompressen kunnen hierbij ook helpen.
 • Geef je borsten 24 uur rust door te kolven op de momenten dat je kindje zou drinken en geef dit middels de fles. Het belangrijkste genezingsproces is dan in gang gezet.
 • Gebruik tepelhoedjes niet langer dan 48 uur. De kans is té groot dat je kindje hierdoor te weinig melk binnenkrijgt. Tepelhoedjes kun je wel gebruiken als noodoplossing als het echt teveel pijn doet, maar doe dit maximaal 48 uur (2 dagen).
  Mijn ervaring: ik heb heel veel verhalen op fora en facebook groepen gelezen van vrouwen waarbij het kindje te weinig binnen kreeg door tepelhoedjes (met alle gevolgen daarbij) en de productie terugliep als gevolg van tepelhoedjes.

  Gebruik geen tepelhoedjes

 • Voedt niet minder. Doet het zo’n zeer dat je niet meer wil? Voedt dan liever iets vaker, maar dan korter. Zo lijd je productie er niet onder.

No Comments

Laat een reactie achter