Tips

26 unieke borstvoedingstips om jouw borstvoedingsavontuur te laten slagen

Écht handige borstvoedingstips, tips die je verder weinig leest

 

Wanneer voeden:

 • 1. Let op de voedingssignalen: draaien oogbollen, smakken, handje sabbelen, wakker worden
  Mijn ervaring: de voedingssignalen van mijn zoontje waren helaas niet zo duidelijk, omdat hij veel darmkrampjes had liepen alle soorten signalen door elkaar heen. Wat ik wél vond werken was het volgende: wrijf zachtjes van boven naar beneden over het gleufje boven de lip, gaat je kindje als een visje happen? Dan heeft het waarschijnlijk honger.

Houding van jezelf:

 • 2. Goed rechtop zitten
  Mijn ervaring: ik heb eerst een tijd zittend tegen mijn kussen in bed gevoed. Je dénkt dat je dan redelijk recht zit, maar vanaf het moment dat ik in een goede stoel of op de bank ging voeden merkte ik dat het zoveel beter ging. Je zit dan een stuk rechterop.
 • 3. Gebruik een voedingskussen
  Mijn ervaring: leg het voedingskussen helemaal rond om jezelf heen (knoop hem vast of zorg dat je een stoel met leuningen heb waardoor hij rondom blijft zitten. Dit is wat mij betreft hét ideale uitgangspunt voor een goede houding om aan te leggen.

  Zorg dat je zelf goed recht zit en gebruik een voedingskussen

Houding van je kindje:

 • 4. Baby met buik tegen jouw buik in rechte lijn (baby moet hoofd niet hoeven draaien).

  Houding in een rechte lijn

 • 5. Hoofd baby niet in je elle boog maar halverwege je onderarm
 • 6. Start: neus baby ter hoogte van je tepel
  Mijn ervaring: hou de neus van je baby ter hoogte van je tepel en laat hem/haar altijd (horizontaal) omhoog happen. Dan hapt hij/zij het beste aan!
 • 7. Ene arm baby om jouw buik, andere arm baby vrij laten
  Mijn ervaring: baby ligt met zijn buik tegen jouw buik, de arm die onder ligt vouw je om jou heen, de arm die boven ligt mag je vrij laten. Hier kan het kindje mee zoeken/voelen. Het ‘spinnen’ van zijn vingertjes in jouw borst werkt positief voor het toeschieten!
 • 8. Zorg met de volgende technieken dat de baby zijn mondje opent als het dat nog niet zelf doet:
  • Aai/wrijf met één of twee vingers over de wang van de baby (vanaf het oortje richting de mond, net boven de kaaklijn langs).
  • Aai over de handpalm van je baby
  • Aai met je vinger over het gleufje op de bovenlip van de baby (van boven naar beneden). Extra tip: dit kan je ook met je tepel doen, je bent dan dichterbij om te laten aanhappen.
   Mijn ervaring: het aaien met de tepel over de bovenlip vond ik een uitkomst, je kindje opent zijn mond en zit dan direct dichtbij de tepel om aan te proberen happen. Mijn babytje opende op het begin niet zomaar zelf zijn mond om aan te happen en met andere technieken was die vaak alweer gesloten in die paar seconden dat ik hem naar mijn borst bewoog. Ook het wrijven van de wang hielp hier goed! De handpalm hier niet zo, maar ook dat schijnt bij sommige goed te helpen.
 • 9. Doe de hamburger! Vorm met je hand de borst verticaal gezien plat (de baby ligt schuin voor je dus in dezelfde richting als de mond van de baby), als een hamburger.
 • 10. Masseer je tepel ‘naar voren’ (!!!)
  Mijn ervaring: deze tip kwam ik zelf ergens tegen op een forum en ik kon wel janken dat ik deze tip had ontdekt. Je heb voordat je voedt vaak een BH (al dan niet met zoogcompressen) aan, dit zorgt ervoor dat je tepel iets of wat wordt platgedrukt. Door je tepel tussen twee vingers even ‘heen en weer te rollen/wrijven’ komt je tepel iets naar voren. Dit heeft bij mij echt een héél groot verschil gemaakt bij de problemen met aanhappen.
 • 11. Wanneer de mond wijd genoeg open is baby tegen je aandrukken en laten aanhappen, let op, duw NIET het hoofd tegen je (borst) aan, maar duw zijn lijfje (buik) tegen jouw lijf. Hoofd aanduwen heeft altijd het tegenovergestelde effect, namelijk de tegenreactie van afwenden. Je hand mag het hoofdje wel ondersteunen, maar niet duwen, als je wil duwen kan dit lichtjes tussen de schouderbladen
 • 12. De eerste 10 seconden doen pijn / borstvoeden mag geen pijn doen ???
  Mijn ervaring: men zegt dat het na het aanhappen na 10 seconden geen pijn meer mag doen. Bij mij was dit niet het geval. Zet zeker nog even door. Verder zeggen ze ook dat je tepels er niet aan zouden hoeven te wennen. Ik had voor de zwangerschap en bevalling al heel gevoelige tepels en dit was na de bevalling alleen maar nog sterker. Na een week of 4 merkte je echt dat mijn tepels gewend raakten aan de borstvoeding en steekjes verdwenen.
 • 13. Druk de baby strak genoeg tegen je aan
 • 14. Als het pijn doet, probeer de baby iets dichter tegen je aan te duwen/naar je toe te trekken. Dan gaat het mondje wijder open.
  Mijn ervaring: dit werkt echt! Vaak ligt het kindje net nog even iets te ongemakkelijk. Zorg voor een perfecte ligging voor zo min mogelijk pijn.

Wanneer is er goed aangehapt:

 • 15. Je mag de lippen niet zien tijdens het drinken
  Mijn ervaring: focus je hier vooral niet teveel op. Ik maakte mijzelf gek met het kijken hoe zijn lipjes zaten, waardoor je voorover buigt en in de verkeerde houding komt. Een goede houding is nou juist zo belangrijk. Zolang je ziet dat ook een deel van het tepelhof bedekt is door de lipjes, dan zit je goed.

  Je ziet hier dat het baby’tje niet alleen de tepel vast heeft, maar echt ook een deel van het tepelhof bedekt met het mondje. Dit is goed.

 • 16. Wangetjes moeten bol zijn
 • 17. Tijdens het drinken moet de mond vacuüm worden gezogen
 • 18. Hij drinkt goed als je klokgeluiden hoort
 • 19. Drinken duurt ongeveer 20 minuten (op het begin minder lang en ook na een maand of 3 à 4 wordt dit weer korter).
  Mijn ervaring: mijn zoontje dronk in de beginperiode vaak wel rond de 30 minuten zelfs.
 • 20. Baby’s poepen vaak na de eerste borst, verschoon tussendoor de luier om de baby weer alert te maken en biedt dan de andere borst aan. Altijd 2 borsten aanbieden om je melkproductie voldoende op gang te houden
  Mijn ervaring: het verschonen tussen de twee borsten door helpt echt voor effectief drinken (en daarmee voldoende productie op gang houden en een meer tevreden baby).
 • 21. Begin altijd met de borst die je bij de laatste voeding als laatste heb aangeboden
  Mijn ervaring: ik voedde toen mijn zoontje klein was altijd in dezelfde comfortabele stoel. Aangezien je geheugen een vergiet is na een bevalling, maakte ik gebruik van een knuffeltje dat ik links of rechts zette: de kant waar ik mee was geëindigd.
 • 22. Eerste week geen speentje. Wanneer je kindje rustig en tevreden is maak dan zo min mogelijk gebruik van een speentje in de eerste week om te voorkomen dat zijn zuigbehoefte daar al mee bevredigd raakt en hij het op gang brengen van de productie daardoor minder als ‘prioriteit’ ziet.
  Mijn ervaring: mijn zoontje kon al direct een flink mopperkontje zijn en een speentje gaf hem veel rust. Ik gaf zijn rust de prioriteit en heb dus wel in de eerste week al de speen geïntroduceerd.
 • 23. In de eerste week beginnen met afkolven (zodat je dit kunt gebruiken mocht het aanleggen niet goed lukken).
 • 24. Op het begin 7 à 8 voedingen per etmaal
 • 25. Huid op huid contact bevordert borstvoeding
  Mijn ervaring: kangaroeën of buidelen, zo belangrijk om je productie op gang te krijgen. Ik nam er helaas veel te weinig de tijd voor en heb daar echt spijt van. Mijn tip is: maak hier echt tijd voor!!
 • 26. Indicatie: je voedt voldoende bij ongeveer 6 volle luiers per dag, waarvan 2-5 keer ontlasting

 

Heb jij nog tips die ik niet genoemd heb? Laat het hieronder in de reacties weten!

Volg mij ook op Facebook (klik) en blijf op de hoogte van alle updates.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Laat een reactie achter