Borstontsteking

Er is een verschil tussen een borstontsteking en een verstopt melkkanaaltje. Beiden kunnen echter veel pijn doen en het verschil is soms moeilijk te herkennen. Een verstopt melkkanaaltje kan overgaan in een borstontsteking

Borstontsteking herkennen:

 • Een pijnlijke harde plek in de borst
 • De pijnlijke harde plek voelt warm
 • De pijnlijke harde plek kleurt soms rood of in een ernstig geval zelfs blauw/zwart
 • Koorts (hoeft niet)
 • 1 volledig strak gespannen pijnlijke borst (het hoeft dus niet perse een plek te zijn)

Borstontsteking

Borstontsteking aanpakken:

 • Leg zoveel mogelijk aan, dat is echt de belangrijkste tip. Het zal pijnlijk zijn maar alleen dát is de weg om uiteindelijk van je borstontsteking en dus pijn af te komen. Laat de borst helemaal leegdrinken. Kolf eventueel na.
 • Controleer je borst op een melkblaar (zie kopje melkblaar).

 • Masseer de harde plek of zet de warme douchestraal er op.
 • Koorts? Neem contact op met de huisarts als de koorts niet zakt of de borstontsteking niet vermindert na 24 uur, mogelijk heb je een antibiotica kuur nodig. Ren niet gelijk naar de huisarts bij een borstontsteking, de meeste borstontstekingen lossen zich vanzelf op. Een huisarts zal je al snel een kuur voorschrijven, maar dit heeft bijwerkingen voor jou en je kindje en geeft een verhoogde kans op spruw. Dit wil je voorkomen als het niet nodig is.
 • Stop tijdens een borstontsteking nooit met het geven van borstvoeding. Dit zal de ontsteking alleen maar erger maken.
 • Zorg dat je rust pakt! Een borstontsteking doet pijn en kan heel je functioneren beïnvloeden omdat het soms zelfs een algeheel malaise gevoel geeft (ziek gevoel), al dan niet gepaard gaande met koorts. Slaap mee als je kindje slaapt en doe rustig aan om je lichaam de kans te geven te herstellen.
 • Warmte helpt tegen infecties. Het kan ook helpen de borst beter leeg te krijgen. Gebruik een warme kruik of warm kompres.

Mijn ervaring: ik heb tot nu toe 2 keer een flinke borstontsteking gehad en een stuk of 3 keer dat ik er tegen aanzat door een verstopt melkkanaaltje. 1 maal had ik een duidelijke melkblaar, controleer hier echt op! Toen ik in mijn zoektocht naar oplossingen over een melkblaar las, controleerde ik direct mijn en ja hoor, duidelijk een melkblaar. Die kon dus mooi aangepakt worden (zie kopje melkbaar). De tweede keer had mijn zoontje in mijn tepel gebeten, een flinke snee en veel pijn. De onaangedane borst ging compenseren voor de zere borst met heel veel stuwing als gevolg. De stuwing ging over in een flinke borstontsteking… Zo snel mogelijke genezing van wondjes is dus belangrijk. Kijk hiervoor bij het kopje tepelkloven.
De keren dat ik tegen een borstontsteking aan zat, was dit vrijwel elke keer het gevolg van het slapen op de buik of de zij/buikligging waarbij je op 1 borst ligt, en dus verdrukken van de melkkanaaltjes. Let hier dus op!

Borstontsteking voorkomen:
(Let wel: je kan er vaak niets aan doen dat het ontstaat, onderstaande tips helpen bij het voorkomen, maar ook al streef je dit goed na, kan een borstontsteking zich nog steeds voor doen).

 • Zorg voor optimale hygiëne, vooral wanneer je last heb van tepelkloven. Was je handen voor het geven van de borstvoeding, zorg dat je kindje geen etensresten rond zijn mond heeft voor het bij jou drinkt, verwissel minstens 1x per dag de zoogkompressen voor schone, reinig je borsten elke dag met een hydrofiel washandje met zeepvrije ‘zeep’.
 • Duw niet met je hand of vinger in je borst tijdens het voeden om het neusje van je kindje vrij te houden. Je kindje zal altijd zelf zorgen dat het kan ademen en heeft jouw hulp daar niet voor nodig. De kans is groot dat je een melkkanaal dichtdrukt met een ontsteking tot gevolg
 • Slaap niet op je buik! Als je op je zij slaapt zorg dan dat je net iets meer overgeheld ligt naar je rug dan naar je buik. De minste druk (een hele nacht is lang) op je borst zal al zorgen voor afgesloten melkkanaaltjes met een borstontsteking tot gevolg.
 • Voorkom stuwing. Stuwing kan leiden tot een borstontsteking. Bijna elke vrouw heeft op het begin te maken met stuwing, dat kun je niet voorkomen. Maar in de loop der weken kun je stuwing meestal voorkomen. Voorkom stuwing door echt op vraag te voeden, niet de ene dag extra veel te kolven en dan weer niet (kolf op vaste momenten) en door geen strakke bh te dragen of op je buik te slapen.

Borstontsteking voorkomen

No Comments

Laat een reactie achter